jueves, 6 de enero de 2011

El Surrealisme en l'arquitectura

Repassant una mica l’evolució del surrealisme dins de la història de l’art arribem a una conclusió: aquest moviment estètic no va tenir una manifestació clara dins l`àmbit arquitectònic. Malgrat que en les disciplines pictòriques i literàries som capaços de distingir els autors i les obres més rellevants, ens és impossible fer-ho en l’arquitectura.

Tot i que les edificacions i construccions oníriques apareixen sovint a les composicions pictòriques surrealistes, mai han volgut ser res més que elements dins els quadres sense aplicació a la realitat, i molts cops són deconstruits, descontextualitzats i deformats amb total llibertat, com és característic del moviment surrealista.

Potser és degut a que els artistes surrealistes volien plasmar i explorar el seu món interior i els seus somnis, i l’arquitectura, que requereix de certa funcionalitat, ofereix unes limitacions que les arts plàstiques no tenen.

De totes maneres Dalí va tenir cert interès per l’arquitectura i va dissenyar el pavelló surrealista per la Exposició Universal de Nova York al 1939, batejat com “El somni de Venus”. El pavelló utilitzava línies toves, corbes i referències a l’art antic i primitiu. Contrastava molt amb la resta de pavellons de l’exposició que seguien la corrent “streamlined style”, de línies rectes. Dalí tambè va dissenyar la seva pròpia casa, actual museu, a Port Lligat, a prop de Cadaquès.

Com a curiositat cal destacar una de les obres de Dalí: “El rostre de Mae West com apartament surrealista” que posteriorment va ser construida en un espai real, al Museu Figueres -tambè dissenyat per Dalí- que comentarem a continuació. 


El polifacètic artista tambè va col·laborar en la construcció dels escenaris de diverses obres de teatre.

Tot i això, en l’actualitat existeixen edificis vanguardistes que podríen haver tingut influències dels artístes surrealistes.  Alguns d’ells són: 


"Palau Ideal", Ferdinand Cheval. A Hauterives (França)



Ferdinand Cheval, un carter francès, va invertir 33 anys de la seva vida en construir el seu palau ideal. Es considera un gran exponent de l’art marginal. Va suscitar l’admiració dels surrealistes després de morir el 1924.






 "Teatre Museu de Salvador Dalí", Salvador Dalí. A Figueres (Catalunya)


Dissenyat pel propi Dalí, es va inaugurar el 1974. S’ubica a Figueres, ciutat natal de l’artista. És el segon museu més visitat d’Espanya. Allà es troba la tomba de Dalí.





  
"Casa del retir espiritual", Emilio Ambasz. A Sevilla (Espanya)





Impressionant obra de l’arquitecte argentí Emilio Ambasz que recorda a l’obra d'Escher.
Malgrat que la va dissenyar l’any 1979 i s’havia d’ubicar aprop de Còrdova, no es va construir fins al 2006 a prop de Sevilla. 








Obres diverses de Frank O. Gehry

  
Arquitecte nascut a Canadà autor d’obres amb un caràcter molt oníric i ondulant. Aquests tres edificis d'obra seva són, d'esquerra a dreta, la Casa “danzante” de Praga, (1996) i Museus Guggenheim de Bilbao (1997) i Wesiman Art Museum, en EEUU  (1993).


No hay comentarios:

Publicar un comentario